ZDRAVA HRBTENICA IN VITALNO TELO NA DELU

2-urni program z Blažem Bertoncljem

Človeško telo in hrbtenica nista bila ustvarjena za dolgotrajno sedenje in druge dolgotrajne prisilne drže. Iz najnovejših raziskav danes vemo, da ima prekomerno sedenje, predvsem v anatomsko nepravilni legi, zelo negativen vpliv tako na telo kot tudi um. Predolgo smo negativne posledice sedenja podcenjevali, podobno, kot se je to zgodilo pred tremi desetletji s kajenjem. Zato danes pravimo, da je sedenje drugo kajenje.

»Sedenje je drugo kajenje.«

Zato je čas za spremembo!

Poleg bolečin v hrbtenici (najpogosteje se te pojavljajo v vratu in ledveno-križnem delu) prekomerno in nepravilno sedenje in druge prisilne drže povzročajo tudi motnje koncentracije in fokusa uma, poveča psihosomatski stres ter preprečuje optimalno dihanje. Slaba telesna drža vodi tudi v obremenitev različnih delov telesa, kot so ramena, kolki, kolena in kronične napetosti v različnih mišičnih skupinah.

V tem kratkem in intenzivnem programu vas bomo naučili osnovnih vaj, s katerimi lahko okrepite in sprostite vse tri pomembne dele hrbtenice : vrat, prsni predel in ramenski obroč ter ledveni predel. Spoznali boste tudi bolj optimalen način sedenja in zdrave načine gibanja hrbtenice, ki delujejo tako preventivno kot kurativno. Naučili se boste tudi kako izboljšati ergonomijo delovnega mesta, preprečiti težave z zapestji in seveda preprečiti in zmanjšati bolečine in okvare hrbtenice. Naučili se boste različnih vaj, ki jih delate na stolu, stoje, ob mizi, vratih in steni.

 

Na tem praktičnem seminarju vas bomo naučili :

  • Osnove biomehanike zdravega gibanja in sedenja;

  • Zakaj so naravne krivine hrbtenice vaš zaveznik;

  • Kako se psihološko notranje stanje odraža v trenutni drži telesa;

  • Kateri vsakdanji gibi so najbolj škodljivi za vašo hrbtenico;

  • Dnevna higiena vaše hrbtenice ali na kaj morate biti pozorni doma in v službi;

  • Najbolj pomembno: različne serije najboljših vaj, ki potekajo od treh do osmih minut. Vse vaje lahko izvajate v službi, na stolu, stoje ali ob steni (oz. omari);

  • Serijo osmih vaj, katere boste lahko izvajali sami doma, kot kurativno in preventivno vadbo za krepitev mišic trupa in večjo gibljivost hrbtenice.

 

Predava: Blaž Bertoncelj, sociolog, mednarodni učitelj joge (RYT 500), somatski gibalni pedagog, joga terapevt

Lokacija izvedbe: seminar lahko izvedemo v prostorih vašega podjetja ali pa v prostorih našega centra Parinama (Cesta na Brdo 85, Ljubljana), kjer vam je na voljo dvorana, ki sprejme do 150 udeležencev

Cena seminarja: po dogovoru (pošljite povpraševanje na info@parinama.si)